Till ämnet
Dags för en liten uppdatering. Efter att ha läst och letat de senaste veckorna har jag hittat några intressanta studier som berör ämnet kost. VI börjar med kurkumin som är en substans som finns i gurkmeja. Kurkumin har många potentiella positiva hälsoegenskaper och är väldigt anti-inflammatoriskt och har tom lyfts fram som potentiell behandling mot en rad sjukdomar, däribland många autoimmuna. VI börjar med en översiktsartikel från Harvard:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/
Fritt citerat från abstraktet:
“Some promising effects have been observed in patients with various pro-inflammatory diseases including cancer, cardiovascular disease, arthritis, uveitis, ulcerative proctitis, Crohn’s disease, ulcerative colitis, irritable bowel disease, tropical pancreatitis, peptic ulcer, gastric ulcer, idiopathic orbital inflammatory pseudotumor, oral lichen planus, gastric inflammation, vitiligo, psoriasis, acute coronary syndrome, atherosclerosis, diabetes, diabetic nephropathy, diabetic microangiopathy, lupus nephritis, renal conditions, acquired immunodeficiency syndrome, β-thalassemia, biliary dyskinesia, Dejerine-Sottas disease, cholecystitis, and chronic bacterial prostatitis”
Nästa artikel handlar mer specifikt om kurkumin och MS (med den optimistiska titeln “Curcumin has bright prospects for the treatment of multiple sclerosis”) och är även den en översiktsartikel:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20828641
Följande studie visar även på skyddande effekter på axon:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24382451
Ett av problemen med kurkumin är att det har låg biotillgänglighet, dvs det är svårt att tas upp i kroppen. Det mest effektiva sättet att öka denna biotillgänglighet är att äta svartpeppar samtidigt som man äter gurkmejan. Detta är också något som man snabbt kan läsa om vid en googling. Givetvis har studier kring biotillgängligheten kring kurkumin testats i en studie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918523/
Om vi går från kurkumin och vidare till hesperidin. Hesperidin är ett ämne som finns i stora mängder i citrusfrukter (https://en.wikipedia.org/wiki/Hesperidin) och som har visats (i flera studier) kunna skydda mot inflammation och lindra sjukdomstillståndet hos möss med EAE, musmodellen av MS.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27912911
Artikeln visar på väldigt positiva effekter på EAE och jag blev förvånad över dess stora påverkan.
Jag avslutat med att länka till två studier som visar på kopplingen MS och brist på D-vitamin, samt på koppling till störd tarmbiota och EAE:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27725127
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20660719
Mycket vetenskapliga studier nu jag vet men det är där jag letar efter information. Ska man sammanfatta ovanstående kan man kanske säga att gurkmeja tillsammans med svartpeppar, citrusfrukter och D-vitamin är alla bra saker mot MS, samt att tarmbiotan verkar spela stor roll i sjukdomen. Jag tycker det är intressant att det görs så pass mycket forskning kring kost/fasta/tarmbiota och MS. Ovanstående är ett axplock av vad jag hittat senaste tiden och en majoritet av alla artiklar jag läst är max 3-4 år gamla, dvs forskningen är väldigt ny.