Svar till: Den stora kosttråden

Till ämnet

#3888

I mitt tidigare inlägg länkade jag till en studie från Lunds Universitet där man tittat på EAE (musmodell av MS) och probiotika, med väldigt goda resultat. Det fick mig att börja läsa på mer om just probiotika och MS och resultaten är överlag goda även om de spretar lite. Det finns en del studie på möss, oftast med goda resultat (dvs olika probiotika, eller enstaka bakteriestammar mildrar eller minskar sjukdomen), men även några där specifika bakteriestammar förvärrar sjukdomen (hittat två sådana studier, båda gjorda av samma grupp och användandes samma bakteriestam).

Men, möss är möss, och sådan forskning tilltalar inte alla, så jag fortsatte att leta efter resultat på människor med MS. Två studier hittades, båda visandes goda effekter efter endast en tremånadersduration, dvs ganska kort tid, även om studien från 2011 använde en enligt mig lite ovanlig probiotika. Studien från 2011 hade dock sett förbättringar på MRI vilket den senare studien inte testat.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27669638 (2016)
http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1352458511398054 (2011)

Så för att summera; probiotika verkar ha god effekt men vilken effekt man får verkar också vara väldigt beroende på bakteriestam(ar). Vissa ökar tex den anti-inflammatoriska cytokinen IL-10 mycket, medan andra inte alls osv. Ibland ser man endast effekt när man har kombinationer av bakteriestammar. Är det något som jag sett i de studier jag läst så är det att kombinationer av bakteriestammar verkar ge bättre resultat.

Hur ser det ut med er, tar ni någon form av probiotika? Den mest undersökta probiotikan jag har sett är VSL#3 (de har tom en facebook-sida på svenska) men jag har aldrig prövat den, eller någon annan för den delen. Jag kör på naturlig probiotika, dvs fermenterad mat såsom kimchi och syrade morötter, men är sugen på att pröva kombucha (fermenterat grönt te).
Sedan har vi yoghurt som är klassisk fermenterad mat. Där finns tex Cultura Dofilus och andra sorter som definierar vilka bakterier som finns i.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.