Fysiska symtom av kris

Visar 8 svarstrådar
  • Författare
    Inlägg
    • #13306

      Hej!
      Fick min ms diagnos i höstas, har ännu inte accepterat läget. Började med mabthera i dec. Efter de har en enorm trötthet blivit vardag i livet (fatigue). Har aldrig känt av tröttheten innan diagnos lr under tiden innan behandlingen kom igång. Är såklart orolig att den är permanent. Men samtidigt säger min läkare och andra i rehab teamet, att för människor som går igenom en kris, är de väldigt vanligt att reagera med trötthet, och andra fysiska symtom, och att de kan hålla i sig goda 1,5år. Så dem menar att de är lite tidigt att utvärdera vad som är vad. Hoppas ju såklart att dem har rätt och att tröttheten ska lägga sig.

      Någon annan som varit med om liknande i början av diagnos? Och där ni känt att de efterhand har lättat, när ni accepterat eran sjukdom, och kommit ur krisen lixom??
      Tacksam för svar.

    • #13307

      Jag brukar säga att jag mått sämre av oron kring min diagnos än vad jag gjort av själva MSen, det upplever jag att många andra jag pratat med i samma situation också gjort. Trots det kändes första månaden efter att jag blev diagnostiserad ganska bra, med den täta läkarkontakten och allt stöd från familj och vänner kändes det relativt tryggt. Det var inte förrän efter det som jag började landa och förstå vad allt det där innebar, och oron kom med ett bombnedslag av ångest. Framförallt handlade det om ovissheten, att jag läste på om en massa skräckexempel och kände efter för mycket hela tiden som gjorde att det blev så. Med tiden har det ändå blivit mycket bättre. De där första månaderna jag kunde känna yrsel, få kramp i benen eller att det stack i fingrarna kunde förmodligen tillskrivas stressen, oron, träningsvärk eller att jag legat på armen hela natten osv.

      Jag började förvisso ta ångestdämpande för den där akuta oron i början, men allt eftersom så inser man också att det inte tjänar någonting till att grubbla för mycket, sjukdomen kommer ha sin gång ändå och vi får bland den bästa vården i världen. Man lär sig också känna sin kropp, lite värk i vaderna eller trötthet upplever alla människor till och från, det är sällan det är sjukdomstelaterat. Man känner kanske av sin MS lite ibland, men man lär sig också att lite symtom kan komma och gå utan att det innebär något nytt farligt steg av sjukdomen.

      • #13333

        Anonym

        Komma i acceptans säger dem, det vet jag inte hur man ska. Fick min diagnos samtidigt med corona bröt ut, från mars 2020 har jag träffat min neurolog 2 gånger.
        Nytillkomna lessioner på sista mrt och inte fan vet jag vart.
        Det ända jag kommer ihåg är att han sa att kicki utanpå så ser du ut som 45år men på insidan är du närmare 60-70 år.
        Jag träffat 3 psykologer som inte pratar utan bara lyssnar. Har nu begärt kbt behandling för mitt mående.
        Just nu så struntar jag i ms utan behöver lyfta upp mitt psykiska mående.

    • #13308

      Jag är jämt trött, spelar ingen roll när, hur vart, sömnbrist, bra sömn etc.

      Försöker att träna och äta bra så mycket jag kan.

    • #13309

      Jag känner igen mig. Jag upplevde att jag fick mer, och mer varierande, symptom efter diagnos och behandlingsstart. Dels för att jag plötsligt kunde kategorisera en mängd spridda kroppsliga upplevelser som ms-symptom, säkert för att jag “kände efter” mer/var mer observant. Och för min egen del misstänker jag att medicinen fick symtomen att röra på sig mer i början, utan att jag har fått det bekräftat. Upplevde också en ganska stark krisreaktion och en väldig trötthet.
      Nu efter ett par år är det mycket som har försvunnit eller blivit bättre. Jag upplever att tröttheten är lättare, dels för att jag har hittat sätt att hantera den bättre. Träning har stor effekt för mig. Och såklart vila när det behövs.

    • #13310

      Hej Sofie. Känner så igen mig i dina känslor och symtom. Jag fick diagnos för ett år sedan efter ett halvår med symtom. Kände av trötthet det halvåret med symtom men efter diagnos blev det mycket värre. Det var nog en blandning av fatigue, kris, chock… tänkte precis som du och undrade om detta skulle vara bestående. Att alltid alltid känna sig trött. Mardröm. Jag kan säga att efter ett år känns det bättre. Är betydligt piggare nu än för ett år sedan. Men… jag har ju dagar som fortfarande är jobbiga. Men på något sätt börjar jag lära mig allt mer att leva med detta. Och lära mig mina strategier. Jag vet när jag behöver träna eller sova, eller bara ha en dag för vila. Jag har lärt mig att jag kommer må bättre om jag ibland släpper saker och bara försöker ta hand om mig själv – sådant ALLA skulle behöva lära sig egentligen. Innan skulle jag vara överallt samtidigt, göra allt. Stressa runt och det skulle hela tiden hända saker. Idag har jag ett helt annat lugn – det är ok att bara vara hemma en hel dag om det är så att orken inte räcker till. Andra värden är viktigare än att det hela tiden ska hända saker.

      Jag har även hjälp av modafinil (fatigue medicin) de dagar jag känner att jag behöver en extra kick. Men. Tappa inte hoppet. Det kommer kännas bättre, du kommer komma ur krisen, du kommer lära dig leva med detta. Det finns även medicin mot nedstämdhet att ta till om man inte kommer ifrån orostabkarna. Ta allt hjälp du kan få är mitt tips! Stor kram till dig, du är inte ensam med dina tankar

    • #13315

      Tack för alla fina svar! Lottan, Saga, känns lite bättre av att höra att de finns fler i liknande situation. Hoppas att de ska lätta för mig oxo, när man accepterat allt lite mer.

      Eldersal håller verkligen med om att oron e de värsta. Är lixom inte graden av eventuella funktionsnedsättningar som avgör hur dåligt man mår (iaf för mig), men att lära sig leva med en ovisshet om framtiden är riktigt jobbigt. Visserligen vet ju ingen människa hur framtiden kommer se ut, men blir ju ändå ngt annat för oss med ms.

      Kram till er alla

      • #13318

        När jag fick min diagnos frågade min läkare hur mina tankar gick, allt jag kunde tänka på var en kvinna som kom på besök och pratade om sin MS när jag gick i mellanstadiet. Hon kunde knappt prata eller gå och hade märkbart kognitiva svårigheter, så föreställde jag mig min framtid. Min läkare berättade att för 20 år sedan var det framtidsutsikten för många med en sådan diagnos, men att det sedan dess skett sådana otroliga forskningsteamsteg att man kan förvänta sig ett närmast normalt liv med de bromsmedicinerna vi har tillgång till idag.

        Du skriver att du börjat med mabthera, vilket jag också har sedan tre år tillbaka. Har bara goda erfarenheter av den behandlingen och har inte haft några nya skov sen jag började.

        Sammantaget kommer det kanske ändå vara jobbigt för dig ett tag till framöver, även om människor kommer med stöd och rogivande ord känner man sig lite ensam i det hela, och oron finns där och gör sig påmind trots allt. Att lära sig leva med det här är en resa som tyvärr får ta lite tid.

    • #13320

      De e ju tyvärr så lätt å bara ta till sig de värsta fallen, å måla fan på väggen direkt. Har med haft liknande tankar om framtiden. Men försöker oxo landa i att de gjorts så stora framsteg inom behandling, som du säger. Å hoppas att man slipper hamna i den progressiva fasen, den skrämmer mig väldigt mkt.
      Skönt att mabthera funkar för dig, hoppas de ska passa för mig med. En dag i taget.

    • #13322

      Jag fick diagnosen förra våren, har nog inte landat riktigt i detta ännu, det är ju svårt att veta helt vad sjukdomen innebär och vad den kommer innebära, när den yttrar sig på olika sätt för varje person som drabbas, samtidigt som forskningen ger en anledning att känna mer hopp nuförtiden än tidigare. Några veckor innan jag fick påbörja den (enligt mig) fantastiska medicinen Rituximab förra sommaren, var jag mycket begränsad av svår yrsel och trötthet, hade svårt att fixa vardagssysslor på egen hand, vilket gjorde mig väldigt uppgiven och försvårade den krisreaktion som diagnosbeskedet hade orsakat. Av en slump råkade jag då läsa gamla inlägg på denna hemsida, gällande hur kosten kanske kan ha en viss påverkan på vissa MS-symtom. Jag bestämde mig för att prova antiinflammatorisk kost, började äta ca 1 kg grönsaker och frukt per dag och var dessutom mer noggrann än tidigare med att få i mig rejält med proteiner. Efter bara några dagar kunde jag faktiskt märka en påtaglig effekt med minskad trötthet och dessutom försvann yrseln helt samma vecka. Kanske berodde denna effekt på att mitt skov höll på att avta oavsett vad jag åt, eller kanske handlade det om att mitt fokus på något konkret som jag själv kunde påverka, alltså vad jag åt, funkade som en krishanteringsstrategi, men symtomminskningen berodde i alla fall inte på någon medicin, eftersom det var flera veckor kvar tills jag skulle börja med den. Jag har fortsatt äta jättemycket grönsaker och frukt och proteiner sedan dess, brukar bl.a. äta två stora sallader per dag, med alla möjliga nyttigheter i, och jag har inte haft några mer svårigheter med varken MS-relaterad trötthet eller yrsel, trots att jag jobbar heltid. Alla vi som har drabbats av denna sjukdom har, som sagt, olika symtombilder och svårigheter, men mitt exempel kan kanske funka som inspiration och ge en helt rimlig dos av hopp i alla fall, så som jag fick av läsningen av gamla inlägg om kost här. Varma hälsningar!

    • #13323

      Rust! Tack för ditt svar, intressant, verkligen. Har oxo läst en del om kostens påverkan, och måste säga att jag nog kommer ge de ett försök, vad har man å förlora lixom.
      Så skönt för dig att du kände att besvären minskade, oavsett vad nu anledningen till var.

Visar 8 svarstrådar

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.