Mas

Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 28 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar till: Trötthet/fatigue #12322
  Mas
  Mas

  Äter även jag antidepressiva. Verkar inte vara nån kontraindikation.
  Men hör med din läkare

  som svar till: Trötthet/fatigue #12319
  Mas
  Mas

  Har provat olika läkemedel och äter Elvanse i skrivande stund.
  Men endorfinruset efter träning är det mest effektiva botemedlet mot fatigue för mig med. Tung träning av stora muskelgrupper är det som ger störst endorfinfrisättning. Men all form av fysisk aktivitet fungerar.
  Jobbigast är motivationen att utföra träningen. Men vetskapen om att endorfiner kommer efteråt kan vara en bra motivator.

  som svar till: Laseroperation #12268
  Mas
  Mas

  Som jag har förstått det så blir det för svårt att säkerställa om operationen gått bra eller inte iom synnervsinflammationen. Om det sedan uppstår komplikationer så kan det även bli svårt att se vad som orsakat dessa osv.
  Det jag fick höra var att de kunde operera det “bra” ögat. Men då skulle man ju behöva vara bekväm med att bara se bra på ett öga.

  som svar till: Träning vid skov? Längd på skov? #12190
  Mas
  Mas

  Bra att du gick iväg!

  Håller med siasoss både som ms-sjuk och som sjukgymnast.
  Allt det positiva av fysisk aktivitet vida överväger (typ stjärnstopp) om det överhuvudtaget mot förmodan skulle finnas någon negativ effekt.
  Men var mentalt förberedd på att din prestation kanske inte kommer vara lika bra som innan skovet. Både fysiskt och att du mentalt har svårt att fokusera på det du gör iom att tankarna snurrar.

  Har för mig att man tidigare sa att man ska vila sig iom att kroppen behöver ta igen sig (hängslen och livrem-taktiken från konservativa vården i stort). Idioti säger jag, min personliga åsikt utifrån min egen anekdot, men även kunskapsbaserad.
  Anpassar du bara aktiviteten efter dagsformen så löser sig allt.

  som svar till: Allergier och MS-symtom #11899
  Mas
  Mas

  Hallå!

  Jag har inte märkt av att min MS blir sämre av allergin, hösnuva som jag haft längre än MSen. Mer än att jag är värmekänslig som brukar korrelera med pollensäsongen.
  Allergin är dock ett klart irritationsmoment som suger energi. Energi som är lite av en bristvara för mig.

  som svar till: Temelimab #11708
  Mas
  Mas

  Hela grejen med en sån här studie är att ingen skall veta vem som får vilket preparat.
  En RTC-studie, som det heter, är den bästa formen av studier forskningsmässigt. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Randomiserad_kontrollerad_studie
  Tror vi i det här fallet får veta vad vi fått för substans efter 6 månader, när alla infusioner är gjorda.

  som svar till: Temelimab #11704
  Mas
  Mas

  Jag fick min första igår och om jag förstått det rätt så kommer det troligen bli en förlängning på denna studie ifall den visar några positiva resultat.
  De som isåfall lottats till placebogruppen kommer då flyttas upp till medicingruppen.

  som svar till: Att vara oförstådd #11444
  Mas
  Mas

  Det finns säker olika märken som gör sådana. Men de jag har är ett par Bellman ER, https://bellman.com/sv/bellmanear/horselskydd/bellman-er-for-musiker/
  Det finns olika modeller och de jag har är tydligen tänkta för musiker. Men för att jag lättare ska kunna kommunicera med kollegor valde vi dessa.
  Sam

  som svar till: Att vara oförstådd #11343
  Mas
  Mas

  Hej,

  Jag känner väl igen det här med trötthet, att orken och tålamodet tar slut i miljöer med för mycket intryck. Har svårt för att handla mat i affärer med mycket folk, upplever att det är lättare att köra bil när det är mörkt än när det är ljust osv.
  Fick ett par hörselproppar som man kan byta filter i (så att jag kan variera hur mycket ljud som släpps igenom) som hjälpmedel av arbetsförmedlingen. Efter att jag fick dessa känner jag att jag kan koncentrera mig mer på det jag jobbar med. Trötthet när jag är färdig för dagen är även den bättre.
  Arbetar som servicetekniker i en verkstad där ljudnivån ibland kan vara hög. Jobbar bara 50% och det har inte gjort att jag kan gå upp i arbetstid. Men tiden på jobbet är mer angenäm.

  Sam

  som svar till: Träna dagen efter Mabthera #11261
  Mas
  Mas

  Jag tvingar iväg mig samma dag. Var dock beredd på att det kan kännas tungt och att du kanske inte orkar lika mycket som vanligt. Är promenader för tungt så ta en cykelpromenad. Det är så jag gör för att följa med sambon på barnvagnspromenad.
  Min inställning är att fysisk aktivitet (vad det än må vara) är bättre än ingen fysisk aktivitet.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 28 totalt)

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.