Enannanvardag

Forumsvar skapade

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar till: Problem med radiolog #14341

    Hej!

    Tråkigt att höra.. det är remitterande läkare som bestämmer om kontrastvätska ska användas, inte radiolog. Det finns vissa röntgenapparater som man kan göra MR i utan kontrastvätska, troooor att det är Tesla 3-apparaten.

    som svar till: Skadeståndsanmälan #13787

    Och just det, typ det viktigaste (tycker jag) =

    Gör en anmälan hos IVO så utreder de om fel vård har givits. Som privatperson måste man först göra klagomål hos Patientnämnden så att vårdgivare har tid att yttra sig. Om man inte är nöjd med deras svar så kan man sen gå vidare med att göra IVO-anmälan.

    Jag gjorde anmälan till IVO. IVO gav en läkare kritik för att inte ha utrett tillräckligt, och vårdgivare fick kritik för att inte ha tillgodosett personal rätt förutsättningar att ge god och säker vård.

    Har även gjort anmälan om patientskada hos LÖF, har överklagat ersättningssumman.

    som svar till: Skadeståndsanmälan #13786

    Hej!

    Skadeståndsanmälan görs inte i Sverige på det sättet som i t.ex USA där skadeståndsanmälan är vanligt.

    Däremot kan man söka ersättning från LÖF (Lsndstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) för patientskada, gällande 6 kriterier:

    “1. Skada som är direkt orsakad av åtgärd i samband med undersökning eller behandling. Förutsättningen är dock att det skulle varit möjligt att undvika skadan genom att utföra undersökningen eller behandlingen på ett annat, mindre riskfyllt sätt. Ett krav är också att den alternativa åtgärden ger ett tillfredställande behandlingsresultat.

    2. Skada som beror på fel på eller felaktig användning av medicinteknisk produkt eller annan sjukvårdsutrustning.

    3. Skada som beror på att man ställt en felaktig diagnos. Ersättning kan betalas om patientens tillstånd försämrats på ett sätt som kunnat undvikas om rätt diagnos ställts.

    4. Skada som beror på infektion ersätts efter en skälighetsprövning. En första förutsättning är dock att patienten smittas i samband med behandlingen. Skälighetsbedömningen innebär att om patienten på grund av sin sjukdom eller hälsotillståndet i övrigt är mer mottaglig för infektioner än normalt kan ersättning inte betalas. Om en infektion uppkommer i ett område på kroppen som under en operation eller annan behandling kan hållas bakteriefritt, det vill säga att risken för infektion är liten, kan ersättning komma i fråga.

    5. Skada som är en följd av olycksfall ersätts endast om olycksfallet har samband med åtgärder från vårdspersonalens sida eller inträffat till följd av brand eller annan skada på lokaler eller utrustning. Ersättning lämnas därför inte om olycksfallet inträffar under patientens vardagliga vistelse på sjukhuset i sjukrum, dagrum, på toalett etc.

    6. Skada som orsakas i samband med medicinering ersätts om läkemedel ordinerats, expedierats eller hanterats på felaktigt sätt.”

    https://lof.se/patient/lag-och-villkor/patientskadelagen-sammandrag

    Så, ta kontakt med LÖF snarast möjligt för att du vill upprätta en anmälan om patientskada. Det kan ta minst 1 år innan de har utrett klart, inget ovanligt.

    Såklart finns preskriptionstider så kontakta de snarast, förklara förloppet så du vet från vilket datum du söker ersättning för patientskada. LÖF hämtar in alla medicinska underlag efter samtycke från dig, så diu behöver nre göra det 🙂 däremot kan det ju vara värt att själv skicka in medicinska underlag om du vill att det ska ingå i deras utredning (tänk typ journal från privat vårdgivare sjukgymnast).

    Lycka till!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

En sida för dig som är ung och har Multipel Skleros.